Tarsoly Egyesület

november 23. - Balsay István

Beszélgetés Balsay Istvánnal, Székesfehérvár Megyei Jogú Város korábbi tanácselnökével, polgármesterével és országgyűlési képviselőjével


Csató József/2017.11.24.

A Székesfehérvári Tarsoly Ifjúságért Egyesület közéleti klubja legutóbbi rendezvényét november 23-án este tartotta a Fő utcai Európa Klubban.

Sipos András, az egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket: BALSAY ISTVÁNT, Székesfehérvár Megyei Jogú Város egykori tanácselnökét, első polgármesterét, országgyűlési képviselőt és beszélgetőtársát, PETRÓCZI FERENCET.

Balsay István szólt családi gyökereiről, édesapjáról, testvéreiről.

A nagy család ma is jól összetart.

Az idén 70. születésnapját ünneplő politikus egyáltalán nem készült politikai pályára, hiszen közlekedési mérnökként sokáig a Fejér Megyei KPM-nél dolgozott. Tizenöt évet töltött el a közútnál.

Amikor Fejér megyét összevonták Veszprémmel, akkor a központ átkerült a szomszédos megyébe. 1985-ben felkérték, hogy legyen a Székesfehérvári Városi Tanács elnökhelyettese.

Balázs Miklós tanácselnök távozása után pedig megválasztották tanácselnöknek.

Ebben a beosztásában érte meg a rendszerváltást. 1990-ben pedig megválasztották az ősi Alba Regia 1945 utáni első polgármesterének.

Az országban az akkori tanácselnökök közül egyedül ő lett polgármester.

A rendszerváltás utáni gazdasági recesszió erősen érintette a jelentős iparral rendelkező Székesfehérvárt. A szocialista nagyvállalatok: Videoton, Ikarus.  FÁÉV összeomlása után nagyon sokan munkanélküliek lettek. A kisebb vállalatoknál is többen az utcára kerültek.

Erre nem volt felkészülve az ország. Kezdetben nehéz volt kezelni ezt.

Balsay István polgármesterként arra törekedett, hogy az ipari parkok kialakításával külföldi befektetőket, vállalatokat hozzon, „csábítson” Székesfehérvárra.

Ez sikerült is, és így lehetővé vált a munkanélküliség felszámolása..

1994-ben nem indult újra a polgármesteri székért, mivel országos feladatot kapott. Az új polgármester dr.Nagy István lett.

Balsay István pedig országgyűlési képviselőként, parlamenti bizottsági elnökként, államtitkárként szolgálta tovább az országot, és szeretett városát, Székesfehérvárt.

Több cikluson keresztül volt Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

Képviselőként, államtitkárként is azon dolgozott, hogy Székesfehérvár tovább fejlődjön és gyarapodjon.

Közben Székesfehérvár újra fontos ipari központ lett. Az iparűzési adó bevételek újra nőni kezdtek.

Balsay István arról is szólt, hogy az ipari központi szerep mellett a jövőben arra szükséges törekedni, hogy a város szellemi központ is legyen egyben.

A Modern városok projekt lehetővé teszi a fejlesztéseket, újabb beruházásokat.

Véleménye szerint még soha nem ált ennyi fejlesztési pénz a város rendelkezésére, mint ebben a ciklusban. Ehhez jönnek még az európai uniós források és az iparűzési adó bevételek.

A terveket megvalósítva minden bizonnyal a jövőben tovább épül, szépül, gyarapodik a  megyeszékhely.

Fontos a turizmus fejlesztése, az idegenforgalom növelése. Ki kell lépni abból a szerepkörből, hogy Székesfehérvár elsősorban katona és iparváros.

Fokozni kell azt, hogy Székesfehérvár egyben egy iskolaváros is. A középiskolai fejlesztésekkel, a modern campus kialakításával, a felsőoktatás bővítésével jelentősen javulhat az oktatási, kulturális arculat.

Ezt segítheti, hogy Székesfehérvár pályázik majd az Európa kulturális fővárosa címre is a jövőben.

Mint egykori sportolóhoz, kosárlabdázóhoz ma is közel áll hozzá a sport szeretete. Székesfehérvár egy igazi sportváros, csapatsportja országosan is kiemelkedő. A TAO - pénzek felhasználása jelentősen  tovább segítheti az utánpótlás  nevelését, a tömeg, és  az élsportot.

A közéleti klub szépszámú hallgatósága kérdéseket tett fel Balsay Istvánnak, amelyekre válaszolt a vendég. Ismét egy tartalmas estét tölthettek el a kiváló, egykori városvezető társaságában.

CSATÓ JÓZSEF



2024 Március

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       

Emlékezés Tóth Lászlóra

„Tíz évvel ezelőtt hunyt el Tóth László A Szabadművelődési Ház korábbi igazgatója”. c. részt

„Ebből az alkalomból barátai, ismerősei, tanítványai emlékműsort szerveztek  2023. szeptember 16-n Vörösmarty Színházban.

A programról videó felvétel készült, mely megtekinthető itt, valamint a facebookon Ambrus Tibor, Lánczky László, Róka Gyula fotói itt

Európa Klub Székesfehérvár

Az Európa Klub következő időpontja:

2023. október 10. (kedd) 16:00

Vendégünk:

Hudoba György 

Téma:

48 nap alatt a Föld körül 

Facebook oldalán.

Támogatóink

A honlap működését

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

támogatja.

Partnereink

 

 

   
   

 

Galéria

Fel