Beszámoló a döntőről

A székesfehérvári Szabadművelődés Háza, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület, a Vörösmarty Társaság, a Vörösmarty Könyvtár és a Székesfehérvári Médiacentrum Kft. immár a huszonhetedik alkalommal rendezte meg „KÖLTŐNK ÉS KORA” című irodalmi vetélkedőjét József Attila munkásságáról, életéről, koráról, irodalomtörténeti jelentőségéről, hatásáról, Fejér megyei középiskolások számára. Ebben az évben jelentkeztek csapatok a vetélkedőre a megyén kívül még Budapestről, Pápáról, Karcagról.

Az eseményt mindig a nagy magyar költő születésnapján, április 11-én, a Költészet Napján tartják.

A színvonalas vetélkedőnek ezúttal is a Szabadművelődés Háza adott otthont.

Kiss Dorottya A Szabadművelődés Háza igazgatója és Sipos András, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke köszöntötte a 15 résztvevő csapat tagjait és jó vetélkedést, eredményes munkát kívánt valamennyiüknek!

A vetélkedőt délelőtt három csoportban bonyolították le a közművelődési intézményben, melyet Tóth Tihamérné, Tóth Árpádné és Pintér András vezetett.

A négy-négy tagú csapatok munkáját  öt fős zsűri értékelte Kóbor István középiskolai tanár vezetésével, tagjai: Baráth Katalin, Herkner Éva, a Vörösmarty Mihály Könyvtár könyvtárosai, Escher Ilona címzetes megyei könyvtárigazgató, valamint Bakonyi István a Vörösmarty Társaság alelnöke voltak.

Az első forduló után hat csapat maradt talpon, ők vetélkedtek a délutáni második fordulóban, melyet a Székesfehérvári Városi televízió is rögzített. A játékot Pintér András vezette

A nagy küzdelemben az első helyet végül a székesfehérvári Tóparti Gimnázium Reménytelenül csapata szerezte meg.  Második lett, a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium Poetea docti elnevezésű csapata. A harmadik helyen a Tóparti Gimnázium Negyedik Nemzedék elnevezésű csapata végzett.

4.: a Dunaújvárosi Széchenyi Gimnázium és Kollégium Szépség koldusai elnevezésű csapata.

5.: a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium Csecse-becse elnevezésű csapata.

6.: a pápai Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Hazám elnevezésű csapata.

Az első helyezett csapat tagjai személyenként nyolcezer, a második hatezer, a harmadik helyezett pedig négy ezer forint értékű ajándék könyvutalványban részesültek.

A 27. vetélkedő keretében került átadásra a Tóth László-díj, melyet a székesfehérvári Tóparti Gimnázium tanára Brunner Éva kapott meg, aki több éve sikeresen készíti fel diákjait a József Attila műveltségi vetélkedőre.

A zsűri értékelése szerint a csapatok ezúttal is jó felkészültségükről adtak tanúbizonyságot.

A székesfehérvári Tarsoly Ifjúságért Egyesület megalakulása óta minden esztendőben a Költőnk és Kora elnevezésű vetélkedővel tiszteleg József Attila emléke, munkássága előtt és így ünnepeli meg a Magyar Költészet Napját.

2018 Október

2018. október 30. 16.00