Közéleti Klub - január 23.

Meghívó a

Tarsoly Ifjúségért Egyesület és az MTA VEAB Politikatudományi Munkabizottsága

Közéleti Klubjának következő eseményére.

Időpont: 2020. január 23., csütörtök, 17 óra

Helyszín: Székesfehérvár, Fő utca 3., földszint, Tarsoly Ifjúságért Egyesület Közösségi tere

Téma: Volt (Van?) egyszer egy úttörőmozgalom.

Az úttörőmozgalom a rendszerváltás után 1990-ben sokáig megőrizte vezető szerepét a pluralista gyerekmozgalmi világban is. Már 1986-ban feladta párthoz kötődő szerepét, tevékenységeinek tartalmát az „Úttörők a barátságos harmadik évezredért” szlogen határozta meg, szabályait. A gyermekek jogairól szóló egyezmény szellemiségéhez kötötte. A csillebérci "főhadiszállás" kényszerű elhagyása (2018) után az Úttörőközpont egy budakalászi irodaházban nyert elhelyezést – kutatásra alkalmas archívumát részben itt, részben az Országos Levéltárban őrzik, tábora pedig Taksonyban a Zöldszigeten üzemel. A hűséges csapatvezetők nyugdíjba vonulásával a csapatok száma és a taglétszám jelentősen csökkent. A Gyermek- és Ifjúságtörténeti Múzeum (Zánka) anyaga szétdúlása után váratlan állami beavatkozás nyomán a Terror Háza Múzeum gondozásába került. A feldolgozás megkezdődött. A – szintén a Balatoni Úttörővárosban 1974-ben alapított – Gyermekalkotások Galériájának 20 000 műtárgya is csaknem az enyészet sorsára jutott (gondatlan gazdái jóvoltából), jelenleg biztonságban egy kispesti iskola őrzi. A feldolgozás megkezdődött.

Vendégünk: Pribékné Nényei Annamária és Miklós Gábor volt székesfehérvári úttörőelnök, illetve titkár

Székesfehérvár, 2020. január 13.

Lőrinczné Dr. habil. Bencze Edit

munkabizottság vezető