január 23. - Pribékné Nényei Annamária és Miklós Gábor

A Közéleti Klub legújabb programja - Volt (Van?) egyszer egy úttörőmozgalom

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület és az MTA VEAB Politikatudományi Munkabizottsága legújabb programját  megtartotta a Fő utcai Európa Klubban.

Sipos András politológus, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke és Lőrinczné Dr. Bencze Edit, a Kodolányi János Egyetem tanszékvezetője, intézetigazgatója, az MTA VEAB Politikatudományi Munkabizottságának vezetője köszöntötte Pribékné Nényei Annamáriát és Miklós Gábort. A téma ezúttal a következő címet viselte: Volt (Van?) egyszer egy úttörőmozgalom.

Annak idején Pribékné Nényei Annamária volt a Székesfehérvári Városi Úttörő Szövetség elnöke, Miklós Gábor pedig a titkára.

A két egykori vezető visszaemlékezett a nagyon is sikeres úttörőmozgalomra, amelyben nagyon sok fehérvári gyermek talált sokrétű, gazdag programot. Ha fölelevenítjük a több éves történéseket, akkor kijelenthetjük, hogy abban az időben jó volt úttörőnek lenni. A székesfehérvári Velinszky László Ifjúsági és Úttörőház (ma Szabadművelődés Háza) 1975-ös átadásától kezdve igen változatos, szabadidős programokat biztosított a gyermekeknek.

Mind a két úttörővezető fiatal pedagógusként került beosztásába, amely sok munkát, de egyben sok örömöt is hozott számukra.

Szívesen emlékeznek az úttörőtáborokra, amelyekben nagyon sok gyermek részesült kedvezményesen, vagy akár jutalomból.

Pribékné Nényei Annamária magával hozott egy csomó korabeli fényképet, amely jól dokumentálja az úttörőmozgalom sokrétű programjait és eseményeit. Miklós Gábor pedig egy jubileumi naplót hozott, szintén sok-sok fotóval.

Egyöntetű vélemény volt, hogy ma is szükség lenne a gyermekeknek egy hasonló mozgalomra, vagy akár magára az úttörőszövetségre. Elhangzott, hogy az úttörőmozgalom a rendszerváltás után 1990-ben sokáig megőrizte vezető szerepét a pluralista gyermekmozgalmi világban is. Már 1986-ban feladta párthoz kötődő szerepét, tevékenységeinek tartalmát az „Úttörők a barátságos harmadik évezredért” szlogen határozat meg, szabályait, A gyermekek jogairól szóló egyezmény szellemiségéhez kötötte.

A csillebérci „főhadiszállás” kényszerű elhagyása (2018) után az Úttörőközpont egy budakalászi irodaházban nyert elhelyezést- kutatásra alkalmas archívumát részben itt részben az Országos Levéltárban őrzik, tábora pedig Taksonyban, a Zöldszigeten üzemel. A hűséges csapatvezetők nyugdíjba vonulásával a csapatok száma és taglétszáma is jelentősen csökkent.

A klubnapon egykori csapatvezetők is részt vettek, akik elmondták tapasztalataikat és jó szívvel emlékeztek az elmúlt évtizedekre.

A két egykori mozgalmi vezető válaszolt a hallgatóság kérdéseire és reagált a felvetésekre, hozzászólásokra is.