október 31. - Prém Tamás

A Közéleti klub csütörtöki vendége: Prém Tamás az ács, tetőfedő, a szakma a negyvenes éveiben járó mestere.

Mesterré válásának útja a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Szakmunkásképzőben kezdődött, ahol korábban még 37 ifjú tanulta a szakma rejtelmeit. (Ma a 10 főt sem éri el azon tanulók száma, akik e szép mesterséget választanák életpályájuknak.) A szakmunkásvizsgát követően a nagymúlttal rendelkező ARÉV építőipari vállalatnál töltött évek után, Franciaország felé vette útját, ahol tovább képezte magát, mestervizsgákat tett, tanított, s vándorbotjával - mely egy, a szakma tanulásának szép jelképe, emléke - körbejárta a külhoni országot. Útja, tanulása, ottléte – mely több mint 8 évet jelentett – során magába szívta az idegen kultúra jellemzőit is.  Megtapasztalta, azt is, hogy milyen komoly erő egy országban más országból érkezett emberek alkalmazása (Franciaországban például a portugál kőművesek nélkül nehezen működne az építőipar). Franciaországon kívül Svédország, Moszkva is tapasztalatokat, új ismereteket adott számára. Ma is azt tartja jónak és követendőnek, ha minden fiatal elindul világot látni, nyelvet, szakmát tanulni. Szomorú tapasztalás Tamás szakmai pályafutása alatt, hogy a fiatalok körében a kétkezi munka becsülete, a szakmák iránti alázat egyre kisebb. Egyre kevesebb fiatal választ az övéhez hasonló szakmát. Pedig ácsnak lenni látványos, szép feladat. Látni, ahogyan a kéz alatt formálódik az épület, hogy tetőt kapnak a falak, hogy otthon teremtődik. Prém Tamás szerint hatásos az a külföldi gyakorlat, amelyben a szakma tanulása során már az elejétől, a legegyszerűbb feladatoktól részt kell venni a munkában. Látni, kézbe venni, a folyamat, a csapat része lenni kedvet, érdeklődést kelt. A szervezettség, környezettudatosabb építészet szintén fontos külföldi tapasztalat. Tamás a régi technológiák - vályogépítés, szalmaház, megújuló energiák - alkalmazásában is komoly lehetőségeket lát. A modern építészet mellett a régi épületek megőrzése, felújítása érdekében is szükséges ismerni a múlt technológiáit. Hangsúlyozza, hogy mindig szem előtt kell tartani, hogy a jövő nemzedékének építünk. Ugyanakkor a technikai fejlődéssel a szakmák terén is óriásiak a változások, ami elengedhetetlenné teszi az általános tájékozottságot, a matematikai, számítástechnikai ismeretek bővítését is. Nem lebecsülendő, nagyon összetett tudást kíván korunkban egy szakma színvonalas művelése.

Tamás vállalkozóként végzi munkáját, de szíve szerint másképp csinálná. Sosem akart vállalkozó lenni, de az élet mégis így hozta. Cégében a vezetés mellett egyenrangú partnere kíván lenni munkatársainak, vallja, hogy az eredményes munka záloga, ha mindent megbeszélve, közösen hoznak döntéseket. Nem könnyű azonban a napi munka mellett a rengeteg adminisztráció, ami a vállalkozás működtetése miatt elengedhetetlen.

Tamás folyamatosan figyelemmel kíséri azokat a gazdasági döntéseket, melyek hatással lehetnek vállalkozása működésére, de tájékozott, és véleményt formál a napjainkat érintő fontos közéleti témákban is, úgy, mint oktatás, környezetvédelem, Brexit, paksi atomerőmű építésének kérdése.