november 14. - Kiszelly Zoltán

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület újabb programja - Kiszelly Zoltán előadása a Közéleti klubban

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület november 14-én tartotta újabb programját a Fő utcai Európa Klubban.

A Közéleti Klub vendége volt Kiszelly Zoltán politológus, a Kodolányi János egyetem tanára, akit Sipos András politológus, az egyesület elnöke köszöntött. A vendéget Lőrinczné Dr. Bencze Edit, az MTA VEAB Politikatudományi Munkabizottságának vezetője mutatta be az érdekelődő szép számú közönségnek.

Kiszelly Zoltán  „Így változik Magyarország, Európa és a világ”- címmel tartott nagy sikerű előadást.

Ismertette a nemzetközi és a magyar belpolitikai helyzetet. Szólt a Visegrádi 4-ek szerepéről, a migráció kérdéseiről és az európai kilátásokról is. Elemezte Halford John Mackinder 1904-es elméletét.

Hangsúlyozta: - Az információ lesz a 21. század olaja. Mi magunk mondjuk el magunkról az információt. A digitális geopolitika fogalmát használva beszélt az okos telefonok, szoftverek, chipek hatalmáról, s arról, hogy a digitális online térben viselt dolgainkról, vagyis vásárlási, fogyasztói szokásainkról rengeteg személyes információt kiadunk.

Jelenleg az Amerikai Egyesült Államok birtokolja a legkorszerűbb technológiát. Ezt a technológia előnyét természetesen nem akarja feladni. Viszont Kína 2050-re a világ vezetője akar lenni. Kifejtette, hogy a jelenlegi gazdasági modell elérte teljesítőképessége határát. A gazdasági kérdésekre választ kell adni.

A mostani fő téma a klímahelyzet és a migráció. Ezeket rendezni szükséges az elkövetkezendő időszakban, mer feszítő kérdések.

Érintette a magyar belpolitikai helyzetet, szólt az egyes pártok támogatottsági arányairól. Kijelentette: átrendeződik az ellenzék. A Visegrádi 4-ek egyre nagyobb szerepet töltenek be a mai Európában, a Kárpát - medencében. Magyarország szerepe, jelentősége erősödik. Európa recesszióba fordul, Magyarország viszont erősödik!

Szólt az Európai Unió költségvetésének átrendezéséről. Itt még sok a vitatott kérdés.

Néhány érdekes merész kijelentést is tett az előadó: Kína hamarosan az Egyesült Államok elé kerül-  jövendölte. „Ugyanott tartunk, mint az első világháború előtt. Kiszelly Zoltán kijelentette, akkor a gyarmatosítás, a világ újrafelosztása volt a cél, most pedig a piacok újrafelosztása van napirenden.

Az érdekfeszítő előadás után válaszolt a hallgatóság kérdéseire, felvetéseire.