október 17. - Prof. Dr. Kákai László

A székesfehérvári Közéleti Klub legutóbbi rendezvényét október 17-én tartotta a Fő utcai Európa Klubban.

Sipos András, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke köszöntötte a meghívott előadót: Professzor Dr. Kákai László egyetemi tanárt, a PTE  BTK Társadalmi Kapcsolatok Intézete intézetigazgató-helyettesét, a Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok tanszékvezetőjét.

A Politikatudományi Szemle 2019/1. számában Kákai László és Vető Balázs közösen tanulmányt írtak az önkormányzatok és az állam viszonyának alakulásáról az állampolgárok szemszögéből.

„ A tanulmány kísérletet tesz arra, hogy bemutassa a rendszerváltás óta eltelt időszakban a helyi önkormányzás a centralizáció vs. decentralizáció vonatkozásában milyen irányban fejlődött…”

A tanulmány alapján a professzor elmondta: Vizsgálatunk szempontjából lényeges kérdés, hogy az önkormányzati rendszer a rendszerváltás óta eltelt időszakban milyen pályát futott be a központi hatalom viszonyrendszerében. Vajon az önkormányzati autonómia ellensúlyát jelentette-e (képezte-e a központi hatalomnak vagy inkább a centralizációs) decentralizációs törekvések érvényesültek-e? Hogyan változott a központ és az önkormányzatok viszonyrendszere a rendszerváltástól 2011-ig, amikor a kormány a korábbiakhoz képest (hasonló történelmi módon és léptékben, mint a rendszerváltás hajnalán) jelentős mértékben átalakította ezt és magát az önkormányzati szinte is?

És talán amiről még kevesebbet tudunk, hogy mi a viszonya a lakosságnak, az igénybe vevőknek az önkormányzati rendszerről, annak módosulásáról, illetve az önkormányzati  szerepkörök állam és önkormányzat relációjában történő mozgásáról.

Kákai László statisztikai és diagramos adatokkal illusztrálta a mondani valóját.

A vizsgálat során 1500 embert kérdeztek meg a témával kapcsolatosan. Az előadásból kitűnt, hogy az 1989-es rendszerváltást követően jelentős önkormányzati törvényt fogadtak el, amely azóta sajnos csorbult, és csökkent az önkormányzatok anyagi juttatása, befolyása.

Különösen a 2011-es önkormányzati törvény csorbította az önkormányzatok jogkörét, anyagi hátterét. Ez sajnos ma is meglátszik az egészségügy és az oktatás területén, amikor is az állam átvette például az iskolák és a kórházak fenntartását az önkormányzatoktól.

Az önkormányzatok állami juttatása csökkent az utóbbi időben, amely elsősorban a jelentős anyagi bevétellel nem rendelkező önkormányzatokat kedvezőtlenül érintette. A megyei önkormányzatok súlya, anyagi juttatása is csorbát szenvedett a törvény kapcsán.

A vizsgálat kimutatta, hogy a megkérdezettek kedvezőtlennek ítélték meg ezeket a változásokat, az önkormányzatok háttérbe szorítását az állammal szemben az utóbbi években. Különösen az iskolák és a kórházak állami bekebelezését nem nézte jó szemmel a lakosság.

Emellett természetesen nagyon sok ellátási funkció az önkormányzatoknál maradt, amit  jóval kevesebb állami dotációval kell megoldaniuk.

Az anomáliák sajnos jelenleg is észlelhetők az állam és az önkormányzatok viszonyában! Magyarország az északi skandináv és a déli országok önkormányzati struktúrájának a középvonalában helyezkedik el.

A professzor érintette az október 13-ai önkormányzati választást, szólt annak eredményéről és jövőbeli hatásáról, majd válaszolt a hallgatóság kérdéseire is.