Tarsoly Egyesület

november 9. - Mészáros Attila

Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármesterének előadása

Székesfehérvári beruházások, fejlesztések


Találkozás Mészáros Attila alpolgármesterrel a klubban

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület közéleti klubjának legutóbbi vendége MÉSZÁROS ATTILA, Székesfehérvár Megyei Jogú Város alpolgármestere volt. A politikussal Sipos András, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke beszélgetett.

Mészáros Attila a városi fejlesztésekért, beruházásokért felel a városházán. Pontosabban, mivel ő nem műszaki szakember, így koordinálja azokat, ami nem kis feladatot jelent. A fiatal alpolgármester székesfehérvári születésű, a Kodolányi János Főiskolán végzett a média szakon. Több évig a Vörösmarty Rádiónál dolgozott újságíróként, szerkesztőként. Utána pedig egy napilap főszerkesztője volt. 2010 óta önkormányzati képviselő. Az előző ciklusban ifjúsági tanácsnokként tevékenykedett az önkormányzatban. A 2014-es önkormányzati választásokkor ismét képviselő mandátumot  nyert. Dr. Cser-Palkovics András polgármester pedig felkérte őt, hogy legyen az  egyik alpolgármestere.

Mészáros Attila most tehát elsősorban a székesfehérvári fejlesztésekkel, beruházásokkal és a sporttal foglalkozik. Tájékoztatást adott a Fő utcai klubban a legfontosabb székesfehérvári beruházásokról. Megtudhattuk, hogy milyen rengeteg fejlesztés, beruházás fog megvalósulni a koronázó városban 2022-ig.

Az egyik  legfontosabb a középiskolai centrum kialakítása a Szabadságharcos úton, a régi középiskolai épületeknél. Ide fog költözni a patinás Vasvári Pál Gimnázium is.   Megújul  a Tóparti Gimnázium  és Szabadművelődés Háza épülete is. Bővül majd a középiskolai tanulók száma is a fejlesztések következtében. Felújítják majd a Sörház téri középiskolai kollégiumot és éttermet. Fontos, hogy  főiskolai, egyetemi várossá váljék Székesfehérvár. Új műszaki szakokat terveznek beindítani, hogy a fehérvári fiatalok itthon tanulhassanak. A városban  lévő cégek, vállalatok tudják majd foglalkoztatni a végzős diákokat. Humán szak bővítéssel is számolnak a jövőben.

Szólt a kórházi beruházásról is, amely során a  Seregélyesi úti régi, korszerűtlen épületek helyén egy új, korszerű kórházi tömböt alakítanak ki.

A másik nagyon fontos rész a közlekedés fejlesztése. A vasútállomás mellett alakítják ki a korszerű autóbusz pályaudvart, mert a Piac téri már nagyon zsúfolt, nem felel meg a mai követelményeknek. A Piac téren csak  le és fölszállási funkció lesz az autóbuszoknál. Új körjáratokat is indítanak majd.

Mészáros Attila szólt a sóstói stadion beruházásról is, amely  jövő nyárra elkészül. Lesz benne konferencia központ is, amely már nagyon hiányzik a városból. A beruházás során létrejön a sóstó rehabilitációja is. A sóstói stadion épületében kap majd helyet a korszerű természetvédelmi látogató központ is.

Fontos sportberuházás lesz a Budai út végén megépülő multifunkcionális sportcsarnok megépítése is, Ez a beruházás lehetővé teszi, hogy a jelentős élsporttal, csapatokkal rendelkező Székesfehérvár méltó körülményeket teremtsen és bővüljön a nézőszám is. Itt lehetőség lesz majd kulturális rendezvények, koncertek megtartására is.

A modern városok program  mellet, amelyre a központi költségvetés ad pénzt, az uniós forrásokból is jelentős fejlesztéseket lehet végrehajtani a megyeszékhelyen.

Országos viszonylatban Székesfehérváron van a legtöbb személyautó, ezért kiemelt feladat a közlekedés fejlesztése, új parkolóhelyek  kialakítása. Most már a városban  reggel és délután jelentős dugók alakulnak  ki. Ezen javítani szükséges. Meg kell oldani a Piac tér melletti murvás parkoló ügyét is, ahol nem valósult meg a tervezett beruházás, egy újabb pláza  megépítése.

A Modern városok programban 70 milliárd forint áll Székesfehérvár rendelkezésére. A beruházások, építkezések koordinálása egész embert kíván.

Mészáros Attila kiemelte, hogy a városi iparűzési adó lehetővé teszi a saját forrású fejlesztéseket is. A 18 milliárd forintból jut pénz a városi utak, utcák fejlesztésére, bölcsőde, óvoda és iskolai felújításokra is.

Mindezek megvalósulásával tovább épül, szépül, gyarapodik szeretett városunk, az ősi Alba Regia.

Mészáros Attila alpolgármester nagysikerű előadása után válaszolt a klubtagok kérdéseire.

Csató József


2024 Március

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       

Emlékezés Tóth Lászlóra

„Tíz évvel ezelőtt hunyt el Tóth László A Szabadművelődési Ház korábbi igazgatója”. c. részt

„Ebből az alkalomból barátai, ismerősei, tanítványai emlékműsort szerveztek  2023. szeptember 16-n Vörösmarty Színházban.

A programról videó felvétel készült, mely megtekinthető itt, valamint a facebookon Ambrus Tibor, Lánczky László, Róka Gyula fotói itt

Európa Klub Székesfehérvár

Az Európa Klub következő időpontja:

2023. október 10. (kedd) 16:00

Vendégünk:

Hudoba György 

Téma:

48 nap alatt a Föld körül 

Facebook oldalán.

Támogatóink

A honlap működését

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

támogatja.

Partnereink

 

 

   
   

 

Galéria

Fel