november 24. - Sipos András

Az életminőség - fejlesztés, mint politikai (választási) program

Az életminőség - fejlesztés, mint politikai (választási) programról beszélt Sipos András politológus, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke a Közéleti klub legutóbbi összejövetelén a Városi Levéltárban.

Az előadó többször hivatkozott Kopp Mária, Skrabski Árpád Magyar lelkiállapot az ezredforduló után című tanulmányára. Ebben fogalmazódik meg, hogy miközben a nyugati társadalmakban az életfeltételek folyamatosan javulnak, az emberek viszont egyre rosszabbul érzik magukat. A kérdés az tette fel az előadó kérdést, hogy a politika, pontosabban a politikai intézményrendszer, a politikai pártok miképpen reagálnak erre, milyen válaszokat adnak az életminőség változásra itt nálunk Magyarországon és persze a világban a különböző szintű politikai rendszerekben. Merthogy – Sipos András szerint – az életminőség problematika nem csak egészségi, szociális, pszichológiai, szociálpszichológiai, stb. kérdés, hanem politikai, a politikai intézményrendszer működésének a kérdése is. Előadásában azt vizsgálta, hogy a politikai pártok programjukban, illetve alap dokumentumaikban miképpen foglalkoztak az életminőség-fejlesztéssel, illetve az erre vonatkozó a gazdasági-versenyből, a technológiai, technikai fejlesztésekből, környezetünk változásaiból adódó hatásokkal. Ennek alapján több idézet hangzott el bemutatva a politikai pártok álláspontját. Az előadás végén élénk eszmecsere alakult ki a témáról a közönség körében.

2023 Február

2022. október 4. 16:00