Tarsoly Egyesület

október 3. - Kovács György

A Közéleti Klub vendége Kovács György volt.


A Tarsoly Ifjúságért Egyesület közéleti klubja október 3-án tartotta legutóbbi rendezvényét a Fő utcai Európa Klubban.


Sipos András, az egyesület elnöke köszöntötte a meghívott vendéget: Kovács Györgyöt, a Fejér Megyei Művelődési Központ címzetes igazgatóját.


A rendezvényre sokan eljöttek, hiszen jól ismerik Kovács György kulturális szakembert, aki nyugdíjasként is tevékenyen dolgozik a megye közművelődéséért.


Sipos András bevezetőjében elmondta, hogy amikor 1974-ben Székesfehérvárra került, akkor ismerte meg Gyurit, aki abban az időben a szakmunkásképzésben tevékenykedett. Pályájuk összefutott azután a megye közművelődési életében.


Kovács György hangsúlyozta, hogy a kezdetekben szakmai munkát végzett, kitanulta a szerszámkészítő szakmát. Az Ikarus Gyárban felkérték, hogy vállalja el a tanulók oktatását. Utána pedig a 320-as Szakmunkásképző Intézetben dolgozott. Közben Dunaújvárosban elvégezte a Műszaki Főiskolát, majd pedig Pécsett a Tanárképző Főiskolát. Amikor Székesfehérváron elkészült a Velinszky László Ifjúsági és Úttörőház, 1975. december elsejével kinevezték a közművelődési intézmény igazgatójának. Máig is szívesen emlékezik vissza az ott eltöltött időre, amikor is munkatársaival együtt jelentős munkát végeztek, rengeteg rendezvényt szerveztek, szakköröket működtettek. Élénk és mozgalmas kulturális élet volt a házban. Vizi napközis tábort szerveztek, ahol 200 gyermek élvezhette a nyári szünidő örömeit. Nagy gondot fordítottak a közösségi munkára, a kiscsoportok működtetésre. Nagyon jó népművelő kollektíva dolgozott abban az időszakban a művelődési házban.


Azután felkérték, hogy vállalja el a Fejér Megyei Művelődési Központ vezetését. Az ifiház irányítását helyettese Magyarits András vette át.
Itt már egy sokkal nagyobb közösséget kellett irányítania, mint előző munkahelyén. Nagy munkakedvvel, elánnal látott hozzá a megnövekedett feladatok végrehajtásához. Itt azután nagy hasznát vette műszaki képzettségének, különösen amikor 1983-ban a Liszt Ferenc utcai MMK épülete megsüllyedt, alá kellett dúcolni. Végül sikerült megoldani a műszaki problémát, nagy utánjárással megfelelő kivitelező megkeresésével, megbízásával. Kovács György ekkor szinte az építésvezetői munkát is ellátta a közművelődési szakmai irányítás mellett. Nagy gondot fordítottak a honismereti munka megszervezésére Fejér megyében. Számos községben elkészült a helytörténeti krónika, megvalósult a könyvkiadás. Jurtát építettek a fiatalok nagy örömére. A hasonmás jurtájukkal a Nyíregyházán megrendezett országos kiállításán arany diplomát nyertek. Megszervezték a pávaköröket a megyében és még tovább lehetne sorolni közművelődési eredményeiket.


Miután az igazgató rendbe tette a Liszt Ferenc utcai épületet, jött a levél, hogy 1994. december 31-ig a Liszt Ferenc utcai épületet át kell adniuk a katolikus egyháznak. Az MMK-t át kellett költöztetniük a Barátság Házába. Ez újabb építési irányítási feladatot jelentett az igazgatónak. Emlékezete szerint a Liszt Ferenc utcából 54 IFA-fordulóval tudták átköltözetni az intézményt az új helyére. Aztán a Malom utcában létrehozták a Táncházat, amelyik a Fejér Megyei Népi Együttes otthona lett. Botos Józseffel együtt rengeteget dolgoztak, mire a romos épület lebontása után felépült.


A sok-sok munka, izgalom, idegeskedés azután meghozta a nem várt betegséget, agyérgörcs döntötte le a lábáról. Nehezen ment a gyógyulás, és Kovács Györgyöt le kellett százalékolni. Az MMK igazgatói stafétabotját Pálfalvi András igazgatóhelyettesnek adta át. Utána szaktanácsadóként még évekig segítette az intézmény tevékenységét.


Közben a minisztérium úgy döntött, hogy megszünteti a Megyei Művelődési Központokat. Sikerült elérniük, hogy az országban egyedüliként a Fejér Megyei Művelődési Központ megmaradhatott, tovább végezheti közművelődési tevékenységét, immár Művészetek Háza címszó alatt, Juhász Zsófia igazgató irányításával, aki Kovács György tanítványa. Persze ez az intézmény már egészen más, mint a klasszikus népművelési időszakban volt.


A rendszerváltás után létrejött a civil szféra és Kovács György nagy szakmai tapasztalatára itt számoltak. 2000-2004. között a Fejér Megyei Civil Szövetség elnöke volt. De még ezután is segítette az országos mozgalmat, a pályáztatást, a pályázati képzést.
Közben Isztiméren vettek egy régi paraszt házat, mostanában sok időt tölt ott. Mivel korábban igazgatóként minden évben ő szervezte a nemzetiségi napokat, a községben is számítanak a munkájára, nagy tapasztalatára a különböző rendezvények megszervezésekor.
Gyuritól sohasem állt távol a humor, a közönség nagy derültségére most is elmesélt egy sztorit, Habsburg Ottónak, a Pánerópai Unió elnökének 1991-es székesfehérvári látogatása kapcsán.


Gyuri válaszolt a közművelődéssel kapcsolatos hallgatói kérdésekre is.


A nagy tetszést aratott bemutatkozás, sztorizás után Sipos András megköszönte Kovács Györgynek, hogy eljött a közéleti klubba és megosztotta élményeit a nagyérdemű közönséggel.

Csató József

2024 Június

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       

Emlékezés Tóth Lászlóra

„Tíz évvel ezelőtt hunyt el Tóth László A Szabadművelődési Ház korábbi igazgatója”. c. részt

„Ebből az alkalomból barátai, ismerősei, tanítványai emlékműsort szerveztek  2023. szeptember 16-n Vörösmarty Színházban.

A programról videó felvétel készült, mely megtekinthető itt, valamint a facebookon Ambrus Tibor, Lánczky László, Róka Gyula fotói itt

Európa Klub Székesfehérvár

Az Európa Klub következő időpontja:

2023. október 10. (kedd) 16:00

Vendégünk:

Hudoba György 

Téma:

48 nap alatt a Föld körül 

Facebook oldalán.

Támogatóink

A honlap működését

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

támogatja.

Partnereink

 

 

   
   

 

Galéria

Fel