Tarsoly Egyesület

január 13. - Bokros Judit

Családi vonás az írás

Egy apa és lánya kapcsolata bontakozott ki csütörtökön kora este a Tarsoly Ifjúságért Egyesület klubalkalmán. Évtizedes távlatok, mégis roppant közelség.


Édesapám, Bokros János 1938. augusztus 9-én látta meg a napvilágot a Székesfehérvárhoz közeli Sárkeresztúron. Itt járt általános iskolába, ahol nagy hatást tett rá tanára, Tanka János, aki költő is volt. Édesanyja Sági Erzsébet, édesapja Bokros János volt. A család földműveléssel foglalkozott, édesapám is ebbe nőtt bele, gyerekként sokat dolgozott a környékbeli földeken. Erről néhány versében meg is emlékezik – mesélt a fiatalon, 51 éves korában elhunyt édesapjáról Bokros Judit újságíró, költő csütörtökön kora este a Tarsoly Ifjúságért Egyesület Fő utca 3. szám alatti közösségi klubjában, a Közéleti Klub első idei alkalmán.

A házigazda, Lőrinczné Bencze Edit elmondta, ebben a klubban jól megfér egymással a politika, a mindennapi élet és a kultúra. Örömmel konferálta fel, beszélgetett Bokros Judittal, már csak azért is, mert a Tóparti Gimnáziumban tanár-diák viszony volt közöttük: Lőrinczné Bencze Edit volt Bokros Judit osztályfőnöke. Bokros Judit ma édesapja nyomdokain jár. – A génjein, fizikai tulajdonságainak egy részén túl a lelkéből is egy darabot – mondta arról, hogy mit kapott édesapjától. – S persze örökül hagyta rám mindazt, amivel sokat foglalkozott, ami igazán érdekelte: a szavak, az irodalom szeretetét – fogalmazott Bokros Judit, aki tanár és költő apja halálakor még csak kislány volt. – Az írás az én életemben is jelen van – mondta. Bokros Judit újságíró, a Fejér Megyei Hírlapnak is állandó szerzője. Az elmúlt két évben kezdett bele igazán szépírói, költői tevékenységének kiterjesztésére, a szavak műalkotássá alakításának munkájába.

– Bokros János a középiskolát a fehérvári József Attila Gimnáziumban végezte; az itt szerzett élmények, a tudás egész életét meghatározták. Később, az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar–történelem szakát elvégezve, kisebb kitérő után tért vissza az alma materba, ahol 1967-ben kezdett tanítani. Verseket komolyabban az egyetemi évek alatt kezdett írni, az Eötvös Kollégiumban remek társaság verődött össze. Publikált az Egyetemi Lapokban, a Fejér Megyei Hírlapban, az Élet és Irodalomban is. A verselést a tanári pálya némileg visszavetette, rendszeresen írni házassága és az én születésem után kezdett újra – mesélte Bokros Judit. – Halála valós és betölthetetlen űrt hagyott maga után, ránk maradt szellemi öröksége azonban gazdag, és még mindig kínál felfedeznivalót…”

(Fejér megyei Hírlap 2022 01 14)

 

2024 Május

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Emlékezés Tóth Lászlóra

„Tíz évvel ezelőtt hunyt el Tóth László A Szabadművelődési Ház korábbi igazgatója”. c. részt

„Ebből az alkalomból barátai, ismerősei, tanítványai emlékműsort szerveztek  2023. szeptember 16-n Vörösmarty Színházban.

A programról videó felvétel készült, mely megtekinthető itt, valamint a facebookon Ambrus Tibor, Lánczky László, Róka Gyula fotói itt

Európa Klub Székesfehérvár

Az Európa Klub következő időpontja:

2023. október 10. (kedd) 16:00

Vendégünk:

Hudoba György 

Téma:

48 nap alatt a Föld körül 

Facebook oldalán.

Támogatóink

A honlap működését

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

támogatja.

Partnereink

 

 

   
   

 

Galéria

Fel