Tarsoly Egyesület

február 23. - Kalmár Zoltán

Nincs vízió? Autók száma folyamatosan növekszik


A Tarsoly Ifjúságért Egyesület és az MTA VEAB Politikatudományi Munkabizottsága Közéleti klubja ismét érdekes rendezvényre invitálta az érdeklődőket. Éghajlatváltozás és autózás: Illúzió, hogy az emberek lemondanak saját autóikról volt a téma Dr. Kalmár Zoltán, a Pannon Egyetem habilitált docense előadásában.

Az autózás jelentős mértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez, az Európai Unió széndioxid-kibocsátásának mintegy 15%-át a gépkocsik és kisteherautók adják és összességében a társadalom számára rendkívül költséges. Ennek ellenére Európában és a világ több régiójában az autók száma folyamatosan növekszik. Vannak olyan háztartások, amelyek második és harmadik autóval is rendelkeznek. Az előadás azt a kérdést vizsgálta, hogy az emberi tényezőt is figyelembe véve számíthatunk-e tényleges mobilitási fordulatra a fenntarthatóság érdekében, amikor olyan gazdasági ellenérdekekkel kell megküzdenünk, hogy az EU GDP-jének 7-8%-át az autóipar állítja elő, mely Magyarország lakossága másfélszeresének ad munkahelyet. Mindemellett, bár a zöldítés nagyon fontos, de életünk szerves része az autózás, mely a közlekedési funkció mellett biztonságot ad, státuszszimbólumként, az egyéni fogyasztói igények beteljesedéseként funkcionál, lehet akár reklámfelület és áramforrás is. Mindezek következtében az autók száma egyre nő, ami állandó feladatot ad a fenntartható mobilitásnak.

Lokális szinten a helyi önkormányzatok egy része a szigorú városformálásban látja a megoldást, melynek során különféle intézkedésekkel megnehezíti az autózást, míg más települések az indirekt megoldásokat részesítik előnyben és az emberek meggyőzését, az életmódváltást preferálják. Ehhez különféle megoldásokat hívnak segítségül, az autómegosztást, a tömegközlekedés vagy az önvezető autókat, de ezen módozatok jelenleg nem eredményezik az autók háttérbe szorulását és sajnálatos módon a közlekedési ágazat sem rendelkezik olyan vízióval, mely hatékony lenne a klímaváltozás terén.

 

Lőrinczné Dr. Bencze Edit

2024 Június

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       

Emlékezés Tóth Lászlóra

„Tíz évvel ezelőtt hunyt el Tóth László A Szabadművelődési Ház korábbi igazgatója”. c. részt

„Ebből az alkalomból barátai, ismerősei, tanítványai emlékműsort szerveztek  2023. szeptember 16-n Vörösmarty Színházban.

A programról videó felvétel készült, mely megtekinthető itt, valamint a facebookon Ambrus Tibor, Lánczky László, Róka Gyula fotói itt

Európa Klub Székesfehérvár

Az Európa Klub következő időpontja:

2023. október 10. (kedd) 16:00

Vendégünk:

Hudoba György 

Téma:

48 nap alatt a Föld körül 

Facebook oldalán.

Támogatóink

A honlap működését

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

támogatja.

Partnereink

 

 

   
   

 

Galéria

Fel