Tarsoly Egyesület

március 29. - Dr. Márton Roland

Dr. Márton Roland, önkormányzati képviselő volt a Közéleti Klub vendége.


Csató József írása

A Székesfehérvári Tarsoly Ifjúságért Egyesület Közéleti Klubja legutóbbi rendezvényét március 29-én tartotta a Fő utcai Európa Klubban.

A vendég ezúttal dr. Márton Roland önkormányzati képviselő (MSZP) volt.

Sipos András, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke, politológus köszöntötte a vendéget.

A beszélgetést Sipos András vezette.

Dr. Márton Roland elmondta, hogy általános iskola tanulmányait Székesfehérváron a Tóvárosi és a Kossuth Lajos Általános Iskolában végezte. Ezután a József Attila Gimnázium következett, majd pedig a Pécsi Állam- és Jogtudományi Egyetem, Itt szerzett jogász diplomát, majd pedig letette a szakjogász vizsgát is.

Édesanyja szintén jogász végzettségű, nyugdíjazásáig a bíróság polgári kollégiumát vezette, édesapja nyugállományú rendőr ezredes (Rendőrtiszti Főiskolát és a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemet végezte el.)

A 43 éves szakemberi ügyvédként dolgozik és immár a második ciklusban önkormányzati képviselőként tagja Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának.

Évek óta a Magyar Szocialista Párt Székesfehérvári Szervezetének az elnöki tisztét is betölti.

Beszélt önkormányzati munkájáról, amely ellenzéki képviselőként egyáltalán nem könnyű a székesfehérvári közgyűlésében.

Megemlítette a fehérvári panel felújítási programot, amely az országban Székesfehérváron volt a legsikeresebb. A 19 milliárdos beruházással a megyeszékhelyen 22 ezer lakás ablakcseréjét és hőszigetelését végezték el, úgy hogy a költségek egyharmadát a lakástulajdonosok, 1/3-1/3 részét pedig az állam és az önkormányzat fedezte.

A beruházással jelentősen lecsökkentek a lakások fűtési költségei. Így további 20-25 évre biztosították a lakások élettartalmát.

Szólt a véleménye szerint túlzott sportberuházásokról a városban. Székesfehérvár most nagyon jól áll az iparűzési adók bevételével. Ebből többet kellene az egészségügyre és az oktatásra költeni a városban, függetlenül attól, hogy ez jelenleg nem önkormányzati, hanem állami feladat..

A közgyűlésben azon dolgozik, hogy létrejöjjön egy korszerű egészségügyi diagnosztikai központ, amely jelentősen hozzájárulhatna a betegségek megelőzéséhez. A közlekedésben is akadna bőven tennivaló, a dugók megszüntetése érdekében. Parkolóházakat kellene építeni, megoldani az elektromos buszok közlekedését, amelyekkel a parkolóból betudnának utazni az emberek a belvárosba. Így megoldódhatna a jelenlegi parkolóhelyek hiánya, az utak túlzsúfoltsága.

Nagyon fontos lenne az üzemekben az dolgozók béremelése, a lakásgondok megoldása.

Jelenleg nagyon drágák az építési telkek, a városban kevés is található már, húszmillió forintos áron lehet csak hozzájutni egy telekhez. Ezt a fiatalok nem tudják megfizetni. Egyébként is 450 000 forintba kerül egy négyzetméter az új építésű lakásoknál.

Az ellenzéki képviselők javasolták, hogy építsenek Székesfehérváron 400 új bérlakást, ahol a fiatalok 6-8 év után összetudnák spórolni a későbbi lakásuk költségét. Ezt véleménye szerint a város 4-4,5 milliárd forintos beruházással meg tudná oldani.

Mivel a városban már nincs hely, így a Velencei-tó irányában kellene építési telkeket kialakítani (Csala, Kisfalud, Dinnyés térségében).

Szükség lenne a régóta vajúdó nemzetközi repülőtér megépítésére is, Aba térségében, amely hozzájárulhatna Székesfehérvár idegenforgalmának a növeléséhez, újabb bevételekhez.

Ugyancsak gondot okoz a város levegő szennyezettsége is, főleg a fűtési idényben.

Ezen is változtatni kell a különböző légúti megbetegedések miatt!

Dr. Márton Roland válaszolt a hallgatóság kérdéseire is a közéleti klub legutóbbi összejövetelén.

2024 Július

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    

Emlékezés Tóth Lászlóra

„Tíz évvel ezelőtt hunyt el Tóth László A Szabadművelődési Ház korábbi igazgatója”. c. részt

„Ebből az alkalomból barátai, ismerősei, tanítványai emlékműsort szerveztek  2023. szeptember 16-n Vörösmarty Színházban.

A programról videó felvétel készült, mely megtekinthető itt, valamint a facebookon Ambrus Tibor, Lánczky László, Róka Gyula fotói itt

Európa Klub Székesfehérvár

Az Európa Klub következő időpontja:

2023. október 10. (kedd) 16:00

Vendégünk:

Hudoba György 

Téma:

48 nap alatt a Föld körül 

Facebook oldalán.

Támogatóink

A honlap működését

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

támogatja.

Partnereink

 

 

   
   

 

Galéria

Fel