Tarsoly Egyesület

május 17. - Sipos Vera

Sipos Vera színművész a Közéleti Klub vendége volt


„Nem sprint, hanem maraton” címmel folyt beszélgetés a fiatal művésznő eddigi pályafutásáról, munkásságának közéleti vonatkozásairól, gondolatairól a közélet jelenlegi állapotát illetően, ahogy azt egy színész, illetve a színésztársadalom látja, láthatja.

Képet kaphattunk arról, hogyan milyen út vezetett addig, amíg az álom megvalósulásáig, a színészmesterségig eljutott.

A színjátszás iránti vonzódás Vera életében korán megjelent. Tizennégy éves korában a székesfehérvári Szabadművelődés Házában, a legendás,  akkor Tóth László által vezetett Péntek 3 Tejátrum amatőr színjátszó csoportjában kezdett játszani.

Érettségi után, a Pécsi Egyetem magyar szakán eltöltött másfél év alatt is folyamatosan készült arra, hogy színész legyen. Az első igazi színházi élmények az Új színház stúdiójához kötődnek.  

A Színművészeti Egyetemen Jordán Tamás és Lukács Andor voltak a tanárai. Az Egyetem elvégzése után a Jordán Tamás által igazgatott budapesti Nemzeti színház társulatának tagja lett, az igazgató váltást követően egy évadot a miskolci Nemzeti színházban töltött. Életében nagy szerelem a próza a tánc és zene együttes megjelenése, kifejezési módjai, az alternatív színházi megoldások. A Horváth Csaba által vezetett Forte fizikai színházi társulatnak három és fél évig volt tagja. Ez a műfaj ma is nagyon közel áll hozzá. A pálya során voltak nehézségek, lejtmenetek is.  Küzdelem a létfenntartásért, különösen a fizikai színházi időszakban, amikor annak finanszírozási és erkölcsi támogatottsága nem volt kielégítő.

Jelenleg „szabadúszó”, mely létforma a nehézségei mellett lehetőséget teremt, hogy sok mindenben dolgozhasson – koreográfia, rendezés, filmezés és a klasszikus színészi feladatok. Most már sok darabban játszik és több filmben is szerepet kapott. Vera életében a nagyszínpadon történő fellépés mellett a kisebb terekben való játék, a közvetlen kapcsolat a nézőkkel, az oktató, embert, főként fiatalokat formáló előadásokban (Szociopoly, Kérsz Teát?) való részvétel is nagyon fontos.  A beszélgetés során kiderült, hogy egy művész életét is jelentősen befolyásolhatják a közállapotok, a politikai csatározások.

2024 Május

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Emlékezés Tóth Lászlóra

„Tíz évvel ezelőtt hunyt el Tóth László A Szabadművelődési Ház korábbi igazgatója”. c. részt

„Ebből az alkalomból barátai, ismerősei, tanítványai emlékműsort szerveztek  2023. szeptember 16-n Vörösmarty Színházban.

A programról videó felvétel készült, mely megtekinthető itt, valamint a facebookon Ambrus Tibor, Lánczky László, Róka Gyula fotói itt

Európa Klub Székesfehérvár

Az Európa Klub következő időpontja:

2023. október 10. (kedd) 16:00

Vendégünk:

Hudoba György 

Téma:

48 nap alatt a Föld körül 

Facebook oldalán.

Támogatóink

A honlap működését

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

támogatja.

Partnereink

 

 

   
   

 

Galéria

Fel