Tarsoly Egyesület

Emlékezés a Wannsee-i konferenciára - 2023

Emlékezés

 

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület, a Raoul Wallenberg Egyesület és a Székesfehérvári Zsidó Hitközség közös szervezésében került sor most vasárnap a Wannsee-i konferenciára emlékező programra. Nyolcvanegy évvel ezelőtt tartotta meg „a zsidókérdés végső megoldásának” megtervezésére összehívott értekezletét a náci párt vezetése.  A nemzetiszocialista tisztségviselők részvételével létrejött találkozót Wannsee-ben, Berlin egyik délnyugati városrészében tartották meg és itt döntötték el az Európai zsidóság fizikai megsemmisítésének módját.

A megemlékező programot Herczog Edit a Tarsoly Ifjúságért Egyesület tagja, korábbi Európa Parlamenti képviselő nyitotta meg, aki annak idején a kezdeményezője volt a megemlékezésnek.

Váczi Márk történész előadásának első részében elmondta viszonyát a zsidósághoz, majd azokról a Székesfehérvári családokról, személyekről beszélt, akik a Holokauszt áldozatai voltak.

Barna Ágnes elnök, Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke pedig azt mondta el, hogy miért időszerű még napjainkban is feleleveníteni mindazt, ami a zsidósággal történt a második világháború időszakában.  

A megemlékezéseket követően nézhettük meg az S. K. Társulat Hátsó traktus (Anne Frank naplója nyomán) c. előadását. Anne Frankot Reményi Réka 14 éves diák alakította, kitűnő átéléssel. A darab rendezője Szabó Szilárd.

A megrendítő előadás után került sor a főhajtásra a Várkörút és a Rákóczi út sarkán levő Zsinagóga emlékműnél. Mindenki saját hite szerint kavicsokat, virágot helyezett el, illetve mécsest gyújtott.

A megemlékezést megtisztelte a jelenlétével Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Lehrner Zsolt alpolgármester. A Raoul Wallenberg Egyesületet Glebov Melinda ügyvivő és Nemesnyik Judit elnökségi tag képviselte. A Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület több tagja is jelen volt az eseményen.

 

 

 

          

2024 Április

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     

Emlékezés Tóth Lászlóra

„Tíz évvel ezelőtt hunyt el Tóth László A Szabadművelődési Ház korábbi igazgatója”. c. részt

„Ebből az alkalomból barátai, ismerősei, tanítványai emlékműsort szerveztek  2023. szeptember 16-n Vörösmarty Színházban.

A programról videó felvétel készült, mely megtekinthető itt, valamint a facebookon Ambrus Tibor, Lánczky László, Róka Gyula fotói itt

Európa Klub Székesfehérvár

Az Európa Klub következő időpontja:

2023. október 10. (kedd) 16:00

Vendégünk:

Hudoba György 

Téma:

48 nap alatt a Föld körül 

Facebook oldalán.

Támogatóink

A honlap működését

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

támogatja.

Partnereink

 

 

   
   

 

Galéria

Fel