Tarsoly Egyesület

december 9. - Dr. Marosán György

A Közélet Klub legújabb rendezvénye

Dr. Marosán György egyetemi tanár előadása

(Az előadáson bemutatott ppt IDE kattintva letölthető)


A székesfehérvári Közéleti Klub december 9-én tartotta legutóbbi programját a Fő utcai közösségi termében.

Ezúttal Marosán György egyetemi tanár, fizikus, a filozófiai tudományok kandidátusa tartott nagy érdeklődéssel kísért előadást „Az egyenlőtlenség alakulása a 20. és 21. században”- címmel.

Az előadót Lőrincné Dr. habil. Bencze Edit, az MTA VEAB politikatudományi munkabizottságának vezetője, a Kodolányi János Egyetem tanszékvezetője és Sipos András politológus, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke köszöntötte.

A neves előadó 1969-ben végezte el az ELTE fizikus szakát és okleveles fizikus lett. Később a filozófia és gazdasági szakot is elvégezte. Több éve oktat, jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kara vállalkozási tanszékének a tanára. Alapító tagja a Magyar Közgazdasági Társaság kommunikációs szakosztályának, a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálatnak, ezen kívül tagja a Szkeptikus Társaságnak is.

Eddig hét könyve jelent meg és három főiskolai jegyzetet is írt. Több mint 45 publikációja jelent meg AZ INNOVÁCIÓ, A GAZDASÁGI RENDSZERVÁLTÁS, ÉS A STRATÉGIAI- ILLETVE AZ EMBERI ERŐFORRÁS. MENEDZSMENT TÉMAKÖRBEN.

Az előadó bevezetésképpen szólt az Élet és Irodalom című irodalmi-társadalmi hetilapban nemrég megjelent írásáról és a Klubrádió december 8-ai adásáról is, amikor „Akinek van, annak adatik” – címmel Para-Kovács Imre szerkesztő vendége volt.

Feltette a kérdést: Milyen végállomás felé halad az egyenlőtlenség „hullámvasútja”? Ugyanis igen nagy gazdasági különbségek alakultak ki a társadalom tagjai között az elmúlt években szerte a világban.

Vajon gonosz-e a kapitalizmus? A piac, a tulajdon, a pénz, az érték önmagában természetesen nem gonosz. Ezzel egyet kell értenünk!

Megemlítette a 20. századi gazdasági növekedését, a Dow-Jones tanulmányt, amelyik 1900-2007 között vizsgálja a gazdasági növekedést. Szólt az egyenlőtlenség csökkenésének törvényéről, grafikonok és ábrák segítségével.

Sajnos az egyenlőtlenség egyre nő az 1970-es évektől. Ismertette az úgynevezett Milanovich féle „elefánt görbét.” E szerint a legszegényebbek rosszul járnak, a leggazdagabbak pedig jól járnak. Aki a gazdasági hierarchia alján van, az lent is marad!

1982-2016 között sajnos a növekedés népességarányos része ugyancsak a jobb módúaknak kedvezett hazánkban.

Az egyenlőtlenség alapvető problémává válik a mai Magyarországon. Ugyanis napjainkban túlzottan nagyok a jövedelmi egyenlőtlenségek, különbségek!

Az előadó ezután válaszolt a hallgatóság kérdéseire.

CSATÓ JÓZSEF

 

 

2024 Június

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       

Emlékezés Tóth Lászlóra

„Tíz évvel ezelőtt hunyt el Tóth László A Szabadművelődési Ház korábbi igazgatója”. c. részt

„Ebből az alkalomból barátai, ismerősei, tanítványai emlékműsort szerveztek  2023. szeptember 16-n Vörösmarty Színházban.

A programról videó felvétel készült, mely megtekinthető itt, valamint a facebookon Ambrus Tibor, Lánczky László, Róka Gyula fotói itt

Európa Klub Székesfehérvár

Az Európa Klub következő időpontja:

2023. október 10. (kedd) 16:00

Vendégünk:

Hudoba György 

Téma:

48 nap alatt a Föld körül 

Facebook oldalán.

Támogatóink

A honlap működését

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

támogatja.

Partnereink

 

 

   
   

 

Galéria

Fel