Tarsoly Egyesület

november 14. - Kiszelly Zoltán

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület újabb programja - Kiszelly Zoltán előadása a Közéleti klubban


A Tarsoly Ifjúságért Egyesület november 14-én tartotta újabb programját a Fő utcai Európa Klubban.

A Közéleti Klub vendége volt Kiszelly Zoltán politológus, a Kodolányi János egyetem tanára, akit Sipos András politológus, az egyesület elnöke köszöntött. A vendéget Lőrinczné Dr. Bencze Edit, az MTA VEAB Politikatudományi Munkabizottságának vezetője mutatta be az érdekelődő szép számú közönségnek.

Kiszelly Zoltán  „Így változik Magyarország, Európa és a világ”- címmel tartott nagy sikerű előadást.

Ismertette a nemzetközi és a magyar belpolitikai helyzetet. Szólt a Visegrádi 4-ek szerepéről, a migráció kérdéseiről és az európai kilátásokról is. Elemezte Halford John Mackinder 1904-es elméletét.

Hangsúlyozta: - Az információ lesz a 21. század olaja. Mi magunk mondjuk el magunkról az információt. A digitális geopolitika fogalmát használva beszélt az okos telefonok, szoftverek, chipek hatalmáról, s arról, hogy a digitális online térben viselt dolgainkról, vagyis vásárlási, fogyasztói szokásainkról rengeteg személyes információt kiadunk.

Jelenleg az Amerikai Egyesült Államok birtokolja a legkorszerűbb technológiát. Ezt a technológia előnyét természetesen nem akarja feladni. Viszont Kína 2050-re a világ vezetője akar lenni. Kifejtette, hogy a jelenlegi gazdasági modell elérte teljesítőképessége határát. A gazdasági kérdésekre választ kell adni.

A mostani fő téma a klímahelyzet és a migráció. Ezeket rendezni szükséges az elkövetkezendő időszakban, mer feszítő kérdések.

Érintette a magyar belpolitikai helyzetet, szólt az egyes pártok támogatottsági arányairól. Kijelentette: átrendeződik az ellenzék. A Visegrádi 4-ek egyre nagyobb szerepet töltenek be a mai Európában, a Kárpát - medencében. Magyarország szerepe, jelentősége erősödik. Európa recesszióba fordul, Magyarország viszont erősödik!

Szólt az Európai Unió költségvetésének átrendezéséről. Itt még sok a vitatott kérdés.

Néhány érdekes merész kijelentést is tett az előadó: Kína hamarosan az Egyesült Államok elé kerül-  jövendölte. „Ugyanott tartunk, mint az első világháború előtt. Kiszelly Zoltán kijelentette, akkor a gyarmatosítás, a világ újrafelosztása volt a cél, most pedig a piacok újrafelosztása van napirenden.

Az érdekfeszítő előadás után válaszolt a hallgatóság kérdéseire, felvetéseire.

Csató József

2024 Július

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    

Emlékezés Tóth Lászlóra

„Tíz évvel ezelőtt hunyt el Tóth László A Szabadművelődési Ház korábbi igazgatója”. c. részt

„Ebből az alkalomból barátai, ismerősei, tanítványai emlékműsort szerveztek  2023. szeptember 16-n Vörösmarty Színházban.

A programról videó felvétel készült, mely megtekinthető itt, valamint a facebookon Ambrus Tibor, Lánczky László, Róka Gyula fotói itt

Európa Klub Székesfehérvár

Az Európa Klub következő időpontja:

2023. október 10. (kedd) 16:00

Vendégünk:

Hudoba György 

Téma:

48 nap alatt a Föld körül 

Facebook oldalán.

Támogatóink

A honlap működését

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

támogatja.

Partnereink

 

 

   
   

 

Galéria

Fel