Tarsoly Egyesület

január 21. - Wannsee-i konferencia

Megemlékeztünk a Wannsee-i konferenciáról


A Tarsoly Ifjúságért Egyesület, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége és a Székesfehérvári Zsidó Hitközség megemlékezett a hetvenkilenc évvel ezelőtt megtartott Wannsee-i konferenciáról. A résztvevők eldöntötték, hogy milyen módon kell végrehajtani a legfelsőbb náci vezetés döntését az Európai zsidóság kiirtását.

A vírusjárvány alatt bevezetett korlátozások nem tették lehetővé, hogy a korábban megszokott programot szervezzük meg.

Január 20-án szerdán 16.00 – 18.00 között Székesfehérváron a Rákóczi út és Várkörút sarkánál levő Zsinagóga emlékműnél kis, 2-3 fős, csoportokban, vagy egyénileg - a pandémia egészségügyi         szabályait    betartva  fejet hajtottunk az áldozatok emléke előtt és mindenki a maga által választott    módján elhelyezte a kavicsát, vagy meggyújtotta a mécsesét.   

A székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium három diákja Juhász Judit tanárnő által összeállított emlékműsort készített, mely az alábbi linkre kattintva megtekinthető:

 

A beszélgetést tartottunk január 21-én, csütörtökön 17 órai kezdettel Kodolányi János Egyetem Zoom webináriumán keresztül. Téma: Miért időszerű megemlékezni napjainkban is a Wannsee-i konferenciáról? A bevezető előadást tartott Pécsi Tibor történész tartotta, a beszélgetést vezette Gergely Anna történész vezette. A szép számú érdeklődő nagyon hasznos és tartalmas beszélgetés keretében elemezte a témát.

 

Sipos András

 

           

 

2024 Július

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    

Emlékezés Tóth Lászlóra

„Tíz évvel ezelőtt hunyt el Tóth László A Szabadművelődési Ház korábbi igazgatója”. c. részt

„Ebből az alkalomból barátai, ismerősei, tanítványai emlékműsort szerveztek  2023. szeptember 16-n Vörösmarty Színházban.

A programról videó felvétel készült, mely megtekinthető itt, valamint a facebookon Ambrus Tibor, Lánczky László, Róka Gyula fotói itt

Európa Klub Székesfehérvár

Az Európa Klub következő időpontja:

2023. október 10. (kedd) 16:00

Vendégünk:

Hudoba György 

Téma:

48 nap alatt a Föld körül 

Facebook oldalán.

Támogatóink

A honlap működését

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

támogatja.

Partnereink

 

 

   
   

 

Galéria

Fel