Tarsoly Egyesület

október 19. - Dr. Jungbert Béla

dr. Jungbert Béla nyugalmazott nagykövet előadása


Egy részt vevő gondolatai:

Félelemkeltés helyett információk – a migrációról, bevándorlókról, okokról, veszélyekről, megoldásokról.

 

A Tarsoly Egyesület Közéleti klubjának második összejövetelének /október 19-én/ előadója dr. Jungbert Béla nyugalmazott nagykövet, aki éveken át az arab térségben teljesített diplomáciai szolgálatot előadása keretében politikai propaganda-felhang nélkül sok információval, gondolattal segített jobban megérteni a migrációval, bevándorlással kapcsolatos helyzetet.

Az előadás rávilágított arra, hogy e modernkori népvándorlásnak milyen előidéző okai, kiterjedtsége, veszélyei van/lehetnek.

Felidézte a dél-szláv háború időszakát is, amikor is országunk felkészületlenül átélte már a szomszédos országokból a háború elől menekülők tömeges érkezését, amikor is számos család fogadta be átmenetileg otthonaiba a rászorultakat.

Hallunk-e arról eleget, hogy ma a világ azon részein, ahonnan a menekültek érkeznek, milyenek, megvannak-e az élet alapvető feltételei, hogy számos országban már a víz hiánya is gondot okoz, hogy legalább egy tucat állam nem működik, nincs közigazgatás, ennek következtében nincs, aki okmányokkal lássa el az ott élőket. A válasz, nem.

Megtudhattuk, hogy az a néhány száz menekült, aki engedélyt kapott az országban maradni, nem maradt itt, hogy kb. 200 ezer ember, aki megkísérelt országunkba jönni, „alámerült”, nem tudni hol van, mit csinál, feltehetően illegális tevékenységet végez, s ez a legnagyobb veszély, mert ez adhat teret a bűnözésnek. Gazdaságunk, ellátó rendszerünk nincs olyan állapotban, hogy itt tartsa a menekülteket. Megoldási, befogadási kultúránk-történelmi múltunk okán sincs olyan szinten, hogy idegenek integrációját megoldja, segítse.

A helyzet megoldásáról, veszélyeiről sokan, sokféleképpen  gondolkodnak, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az Európai Unió szakemberei is. Egy dolog biztos a teljes elutasítás, kerítés önmagában nem oldja meg a kérdést.

A menekült kérdéssel együtt járó ember és fegyvercsempészet, az iszlám állam által erőszakosan „közvetített” életforma valóságos veszélyek és valóban küzdeni kell ellene, de hosszú távon, világméretekben, nemzetközi összefogással kell felkészülni arra, hogy tartós megoldásokat találjunk.

Nincsenek válaszok még arra, hogy mit teszünk azokkal az emberekkel, akiket nem kívánunk az országba befogadni, meg kell erősíteni együttműködéssel azon országok intézkedéseit, akiknek már kötelezettségük lenne indokolt esetben „a visszaforgatás”.

Sok-sok kérdés, sok-dilemma, de egy dolog tény, amit az előadás világossá tett számomra:

A menekült kérdés sokkal összetettebb, bonyolultabb, minthogy politikai propagandaként, csak nemzeti kérdésként kezeljük és találjunk megoldásokat.

2024 Március

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       

Emlékezés Tóth Lászlóra

„Tíz évvel ezelőtt hunyt el Tóth László A Szabadművelődési Ház korábbi igazgatója”. c. részt

„Ebből az alkalomból barátai, ismerősei, tanítványai emlékműsort szerveztek  2023. szeptember 16-n Vörösmarty Színházban.

A programról videó felvétel készült, mely megtekinthető itt, valamint a facebookon Ambrus Tibor, Lánczky László, Róka Gyula fotói itt

Európa Klub Székesfehérvár

Az Európa Klub következő időpontja:

2023. október 10. (kedd) 16:00

Vendégünk:

Hudoba György 

Téma:

48 nap alatt a Föld körül 

Facebook oldalán.

Támogatóink

A honlap működését

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

támogatja.

Partnereink

 

 

   
   

 

Galéria

Fel