december 12. - Veress József

A Közéleti Klub újabb programja - Veress József előadása az uniós klíma stratégiáról

Az MTA VEAB Politikatudományi Munkabizottsága és a Tarsoly Ifjúságért Egyesület Közéleti Klubja legutóbbi programján Veress József (PhD), a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara Információrendszerek Tanszékének tanára tartott előadást „Miért hirdetett klíma vészhelyzetet az Európai Parlament, Az Antropocén és veszélyei, környezeti és technológiai kilátások” – címmel.

Az előadót Sipos András politológus, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke köszöntötte. Lőrinczné Dr. Bencze Edit, a Kodolányi János Egyetem tanszékvezetője, intézetigazgatója, az MTA VEAB Politikatudományi Munkabizottságának vezetője mutatta be Veress Józsefet, az egykori eu. ügyekért felelős államtitkárt, az MSZP korábbi országgyűlési képviselőjét, az Európai Unió Számvevőszékének volt munkatársát, aki jelenleg a budapesti Corvinus Egyetem oktatója.

Veress József beszélt albániai élményeiről is, sok érdekességet elmondva a hallgatóságának.

Hangsúlyozta ma klíma vészhelyzet van az Európai Unióban. Ezért elkészült a 2028-ig tartó stratégia. Az uniós költségvetésben több pénz jut majd az elkövetkezendő időszakban erre a célra. Több mint félmilliárd eurós többletet szánnak az éghajlattal kapcsolatos kiadásokra.

Plusz 302 millió euro jut majd a kutatási projektekre. Plusz 50 millió euro pedig az Erasmus programra.

Szólt az Európai Unió finn elnökségének időszaka alatt történt törekvésekről, a klímahelyzettel kapcsolatosan.

Biztosítani szükséges az új technológiák etikus kezelését. Lehetővé kell tenni a tudás és más ”puhaerőforrások” szabad megoszthatóságát. Arra kell törekedni, hogy ne nőjenek tovább a jövedelmi, vagyoni egyenlőtlenségek. Az állandóan növekvő tengerszint nagyon sok feladatot ad majd a közeljövőben. Rámutatott a technológiailag vezérelt gazdasági fejlődés, a mesterséges intelligencia, a genetikai manipuláció kérdéseire.

Hangsúlyozta: az olaj,- és földgázipari vállalkozások a felelősek a globális felmelegedés miatt, tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak a mai katasztrófával fenyegető helyzethez!

Az ENSZ főtitkára nemrég kijelentette, hogy a természet elleni háborút meg kell állítani. 2008 óta 200 millió ember kényszerült elhagyni lakóhelyét az éghajlatváltozással összefüggő katasztrófák miatt. Ez az éghajlati válság kezelésének „teljesen elégtelen erőfeszítései” miatt van! Az üvegházhatású gázok kibocsátását drasztikusan csökkenteni kell az elkövetkezendő időszakban. Különben még nagyobb bajok és katasztrófák elé nézhetünk a világban.

Az előadó felhívta a figyelmet a tudatos ökológiai közösségi munkára. Ebben fontos szerep vár a civil szférára.

Az érdekes és tanulságos előadás után Veress József válaszolt a hallgatóság kérdéseire.