Tarsoly Egyesület

Az Egyesületről

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület 1995-ben alakult meg. Sipos András irányításával közel 20 fő alkotta meg elképzeléseit arról, hogy a megváltozott világban mit lehet tenni az ifjúság
 
• szabadidejének hasznos eltöltéséért,
• közhasznú és szakmai ismereteinek gazdagításáért,
• általános műveltségének gyarapításáért,
• a tehetségek gondozásáért,
• az egészségkultúra kialakításáért,
• a környezet megismeréséért, a környezetvédelemért.
 
De nemcsak megalkotta, hanem tett is érte! Olvasó és számítástechnikai táborokat szervezett, kulturális programokat, vetélkedőket hirdetett meg és bonyolított le.
 
Ezek közül is kiemelkedően sikeres a Költészet Napjához kötődő „Költőnk és kora” című középiskolásoknak szóló műveltségi vetélkedő. A József Attila műveltségi vetélkedő feladatait kezdetben és hosszú időn keresztül Román Károly készítette. Pár éve Dr Lőrinczy Attila tanár úr és Kóbor István tanár úr vette át ezt a feladatot. A szervezést sokáig Tóth László végezte A Szabadművelődés Háza munkatársai segítségével. A zsűri tagjai voltak még: Péntek Imre József Attila-díjas költő, Sobor Antal József Attila-díjas író és Bakonyi István főiskolai tanár, irodalomtörténész. Főként székesfehérvári és környékbeli középiskolás csapatok jelentkeztek szép számmal, de az utóbbi években Veszprém és Szolnok megyéből is versenyeztek csapatok.
 
Évekig szerveztünk olvasó, történelem, informatika és angol nyelvi tábort is.
 
Egy másik költészet napi programunk az általános iskolások 7. és 8. osztályosai számára hirdetett szavalóverseny. A tanév időbeosztása miatt ezt őszre raktuk át „Szabadság, szerelem” címmel. Abban a reményben, hogy a tág tematika, és a viszonylag versenymentes őszi időszak több jelentkezőt vonz.
 
Az Európai Unióba történő belépésünk után, 2008-ban indítottunk egy középiskolásoknak szóló többfordulós vetélkedőt. Az interaktív vetélkedő témája Európa minél alaposabb megismerését célozta. Olyan támogatást kaptunk európai parlamenti képviselőktől, személyesen Herczog Edittől és Bauer Edit szlovákiai magyar képviselőtől, amely nemcsak a tartalmat gazdagította, hanem a jutalmakat is nekik köszönhetjük. A stasbourgi illetve brüsszeli jutalomút igen csábítónak bizonyult. Előfordult, hogy 600 - magyar anyanyelvű diák vett részt itthonról és a szomszédos országokból a válogató fordulókon.
 
Jelenleg 16 aktív tagot tartunk számon. Főleg tanárokat, de köztisztviselők, informatikusok, riporterek, könyvtárosok is részt vesznek munkánkban. Sok alkalmi önkéntes is kapcsolódott, és reményünk szerint kapcsolódik még későbbi rendezvényeinkhez.
 
Az Egyesület Alapszabálya letölthető INNEN.
 
 
 
 

2024 Május

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Emlékezés Tóth Lászlóra

„Tíz évvel ezelőtt hunyt el Tóth László A Szabadművelődési Ház korábbi igazgatója”. c. részt

„Ebből az alkalomból barátai, ismerősei, tanítványai emlékműsort szerveztek  2023. szeptember 16-n Vörösmarty Színházban.

A programról videó felvétel készült, mely megtekinthető itt, valamint a facebookon Ambrus Tibor, Lánczky László, Róka Gyula fotói itt

Európa Klub Székesfehérvár

Az Európa Klub következő időpontja:

2023. október 10. (kedd) 16:00

Vendégünk:

Hudoba György 

Téma:

48 nap alatt a Föld körül 

Facebook oldalán.

Támogatóink

A honlap működését

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

támogatja.

Partnereink

 

 

   
   

 

Galéria

Fel