március 23. - Dr. Lőwy Ildikó

A két migrációs hullám összevetése

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület és az MTA VEAB Politikatudományi Munkabizottsága Közéleti klubja 2023. március 23-án a Városi Levéltár és Kutatóintézetben ismét érdekes rendezvényre invitálta az érdeklődőket. Dr. Lőwy Ildikó, a hadtudományok doktora „Kultúra közvetítési törekvések a migrációs időszakokban Magyarországon” címmel tartott érdekfeszítő előadást. A prezentáció két migrációs időszak, a délszláv háborúk okozta népmozgásokat, valamint az Európát elérő 2015. évi migrációs válságot vette górcső alá abból a szempontból, hogy mi jellemezte a kultúraközvetítést a két eseményhez kapcsolódóan. Rámutatott arra, hogy a jóval kisebb számú, mintegy 60 000 menekültet érintő – melyeknek 47%-a volt muszlim vallású – délszláv válság idején a kultúraközvetítés sikeres volt, az oktatás, a munka, a sport, a vallás eszközeire épült multikulturalizmus a bizalomra és az empátiára épült. Ebben fontos szerepet játszottak azok a történelmi gyökerek, amelyek az ekkor Magyarországra érkezők és a magyar lakosság között léteztek. A 2015-ös migrációs hullám egészen más körülmények között zajlott, sokkal nagyobb létszámmal, mintegy 400 000 menekülttel, zömében iszlám vallásúakkal és Európán kívülről érkezettekkel valósult meg, s ez a különbség a kultúraközvetítés sikerére is negatív hatással volt. Az előadó integrált fenyegetettségként foglalta össze a 2015-ös migrációs válságot, melynek során a kulturális értékek cseréje mind a menekültek, mind a befogadók részéről elutasításra került és meghiúsult. Dr. Lőwy Ildikó előadását több hozzászólás, érdekes beszélgetés követte.

Lőrinczné Dr. Bencze Edit

VEAB Politikatudományi Munkabizottság elnöke