október 20. - Szücs László Gergely

Heller Ágnes filozófusról a Közéleti klubban

Szücs László Gergely, filozófus, levéltáros (Budapest Főváros Levéltára)

beszélt Heller Ágnesről a nagyszámú érdeklődő előtt.

Vendégünk Székesfehérváron nőtt föl, sok szálon kötődik a város életéhez.

Társadalom- és politikai filozófia a szakterülete. Az MTA Filozófiai Intézetének kutatója volt. Most Heller Ágnes hagyatékának feldolgozásával foglalkozik Budapest Főváros Levéltárában, filozófus társával együtt kiállítást készítettek róla.

A jelen levők vetített képes előadáson ismerhették meg Heller Ágnes pályafutását, aki Lukács György világhírű magyar filozófus által létrehozott Budapest Iskola tagja volt. Hosszú élete során sok publikációja jelent meg. Balról indult, belépett a második világháború után a Magyar Kommunista Pártba, de liberális filozófusként vált ismertté Magyarországon és a világban.

A hetvenes évektől a rendszerváltásig külföldön élt és tanított férjével Fehér Ferenc filozófussal. 1990-ben tértek haza és kapcsolódtak be közéletbe. Szeretett kis közösségekbe járni, beszélgetni az emberekkel, az aurája minden korosztályt magával ragadott.

Sipos András