Tarsoly Egyesület

Hírfolyam

Közéleti Klub - november 25.

MEGHÍVÓ

 

Időpont: 2021. november 25., csütörtök, 17 óra

Helyszín: Székesfehérvár, Fő utca 3., földszint, Tarsoly Egyesület Közösségi Tere

 

Téma: A Nyugat-Balkán a transznacionális kihívások vonzásában

Vendégünk: Lőrinczné habil Dr. Bencze Edit,

a Kodolányi János Egyetem tanszékvezetője, az MTA VEAB Politikatudományi Munkabizottság vezetője

 

Az előadást  a járványügyi előírások betartásával tartjuk (kézfertőtlenítő, maszk, távolságtartás, stb.).

 

Sipos András

elnök


Tovább

Katonaportrék - Könyvbemutató ünnepség

Katonaportrék. KÖNYV, 36 NYUGÁLLOMÁNYÚ FEHÉRVÁRI KATONARÓL

 

A budapesti Stefánia Palotában kedden volt a Katonaportrék című könyv fővárosi bemutatója. A kötetet a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezete és a Tarsoly Ifjúságért Egyesület közösen hozta létre.

 

A mű gondolata a Tarsoly Ifjúságért Egyesületben született meg még 2019-ben, majd  ezt követően keresték meg a HOHE Fejér Megyei Szervezetét, akik jó partnernek bizonyultak és kezdtek hozzá közösen a munkához.

Az első körben húsz, majd később még tizenhat nyugalmazott katonát kértek fel a szereplésre, így végül 36 embert ismerhet meg az olvasó a könyvben. Az interjúk elkészülte után, a szerkesztést követően jöhetett a nyomdai munka, s így készült el a kiadvány. A fotókból kiállítást hoztak létre, amely a pandémia előtt és után Székesfehérváron és Fejér megyében vándorolt általános és középiskolákban, városkörnyéki településeken. A fiatalok találkoztak a tablókon szereplő katonákkal, megismerhették életútjukat, tevékenységüket. Képet kaptak a magyar történelem II. világháború utáni (had)történelméről. A tervek szerint kiállításokat a jövőben is rendeznek minden olyan helyszínen, ahol érdeklődnek ez iránt.

A Stefániában Lévai Miklós, a HOHE és Sipos András a Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnökei ismertették a könyv munkájának a menetét, bemutatták az alkotókat, Dániel Mária Magdolna fotográfust, Csató József és Silye Sándor újságírókat, a portrék szerzőit.

Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere is köszöntötte a megjelenteket. A többi között elmondta, hogy a nyugdíjas katona örökké katona marad, életútjuk például szolgál az utódoknak, a gyerekeknek, a fiataloknak.

A nyugállományú katona ebben a minőségében is legyen aktív szereplője napjainknak, vegyen részt abban, hogy a társadalom, elsősorban a fiatalok megismerjék, hogy miről szól egy katona élete, hogy lássák, mit vállal egy katona azért, hogy az ország békéjét megőrizze, az állam biztonságát szolgálja - mondta Benkő Tibor. Sajnos volt idő, amikor a társadalom elutasította, elvette azt, hogy a katonák kiemelt szereplői a közösségnek, hiszen, ha kell az életüket áldozzák a nemzetért. Előfordult, hogy elsősorban a fővárosban atrocitások érték őket, ezért tették le az egyenruhát, és civilben jártak.

Azt mondom, legyünk büszkék arra, hogy katonák vagyunk, hogy katonaként szolgálhatunk, és ezt a büszkeséget a társadalom felé mutassuk is meg - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Ne törődjünk a múlt idő atrocitásaival, vállaljuk büszkén, hogy az ország elismert tagjaiként szolgálhatunk. De azt is tényként közlöm, hogy a katonák elismertségét elsősorban a katonáknak kell kivívniuk, és nem parancsba kell adni a társadalomnak, hogy márpedig tiszteljék őket. Ezt a végzett munkájukkal, a hazáért végzett szolgálatukkal érdemeljék ki a katonáink! - mondta Benkő Tibor.

 


Tovább

2021 November

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     

Európa Klub Székesfehérvár

Az Európa Klub következő időpontja:

2021. november 2. 16:00

Szalai Károly tart előadást 

Erzsébet királyné címmel. 

További információ a klub

Facebook oldalán.

Támogatóink

A honlap működését

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

támogatja.

----

A Költőnk és Kora szakmai program megvalósítását a 2020. évben a 

Magyar Művészeti Akadémia

támogatta.

Partnereink

 

 

   
   
   

 

Galéria

Fel