Tarsoly Egyesület

Hírfolyam

Meghívó - emlékezés a Wannsee-i konferenciára

MEGHÍVÓ

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége és a Székesfehérvári Zsidó Hitközség tisztelettel meghív minden érdeklődőt a

Wannsee-i konferenciára emlékező
programjára.

A vírusjárvány alatt bevezetett korlátozások nem teszik lehetővé, hogy a korábban megszokott programot szervezzük meg. Eldöntöttük, hogy - figyelembe véve egymás védelmét és a korlátozásokat - megemlékezünk a konferenciáról az alábbiak szerint.

Emlékezés:
Időpont: 2021. január 20. szerda
Időpont: 16.00 – 18.00 között
Helyszín: Székesfehérvár, Rákóczi út és Várkörút sarok, Zsinagóga emlékmű

Kérjük, hogy ezen a napon 16 és 18 óra között a pandémia egészségügyi szabályait betartva, látogassanak el az emlékműhöz kisebb (2-3 fős) csoportokban, vagy egyénileg, álljanak meg egy percre az emlékműnél, hajtsanak fejet és mindenki a saját maga által választott módján helyezze el kavicsát, mécsesét, virágját. Ügyeljenek arra, hogy az emlékműnél ne alakuljon ki csoportosulás.


Székesfehérvár, 2021. január 15.

Sipos András
elnök
0630-563-17-52


Tovább

Közéleti klub - január 21.

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület

és az

MTA VEAB Politikatudományi Munkabizottsága

 

MEGHÍVÓJA

a digitálisan lebonyolítandó

Közéleti klub ez évi első programjára

 

A beszélgetést a Tarsoly Ifjúságért Egyesület, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége és a Székesfehérvári Zsidó Hitközség által szervezett a Wannsee-i konferenciára emlékező program keretében rendezzük meg.

A vírusjárvány alatt bevezetett korlátozások nem teszik lehetővé, hogy a korábban megszokott programra hívjuk meg. Eldöntöttük, hogy – figyelembe véve egymás védelmét és a korlátozásokat – a konferenciáról az alábbiak szerint emlékezünk meg.

 

Időpont: 2021. január 21, csütörtök 17 óra

Helye: Kodolányi János Egyetem Zoom webináriuma

Téma: Miért időszerű megemlékezni napjainkban is a Wannsee-i konferenciáról?

Bevezető előadást tartják és a beszélgetést vezetik: Gergely Anna és Pécsi Tibor történészek

A programot a zoom rendszer keretei között tartjuk, ahol a vitaindítót követően lehetőség van bekapcsolódni a beszélgetésbe. Aki még nem telepítette a Zoom webinárium szoftverét, annak mellékeljük a használati útmutatót

Ha rendelkezik Zoom webináriummal, vagy sikeresen telepítette azt akkor az alábbi linkre kell kattintani a program időpontjában: https://us02web.zoom.us/j/82687104564?pwd=TkNEelpOOCtHR0lPRk9TSFZRWmhqUT09

            Meeting ID: 826 8710 4564

            Passcode: 276178

A zoomra való csatlakozáshoz segítséget lehet kérni, ha valakinek problémája van, vagy eligazítás szükséges Lőrinczné Dr. habil. Bencze Edittől a Kodolányi János Egyetem tanárától, (E-mail: lbedit@kodolanyi.hu)

A beszélgetést rögzítjük és szerkesztett változatban a YouTube-on közreadjuk.

 

A program sajtó nyilvános.

 

Székesfehérvár, 2021. január 14.

 

 

Lőrinczné Dr. habil. Bencze Edit sk.                                                            Sipos András  

      munkabizottság elnök                                                                                   elnök

                    0630-563-17-52


Tovább

Köszöntő - 2020

Köszöntő – Köszönet – Életjel

 

Kedves Társunk az elmúlt 25 év történéseiben!

Kedves vetélkedők és egyéb „tarsolyos”- illetve „tarsoly-közeli” rendezvények szurkolója, szervezője, támogatója, részese, …!

 

Huszonöt évvel ezelőtt -1995.  novemberében - alakult meg a Tarsoly Ifjúságért Egyesület.

Sajnos a vírusjárvány okozta korlátozások miatt az év vége felé nem tudunk személyesen találkozni. Utoljára szeptember elején volt erre lehetőségünk Pákozdon, a KEMPP vezetőjének és munkatársainak jóvoltából. Kellemes délutánt töltöttünk az 1848-as emlékmű szomszédságában, gyönyörködtünk a Velencei-tó látványában, jókat beszélgettünk, és felidéztük a 25 évet. 

A 2020-as esztendő a pandémia miatt nehéz helyzet elé állított bennünket.  

. Januárban megszerveztük az „Emlékezés a Wannsee-i konferenciára” programunkat a Zsinagóga emlékműnél, ahol egy nagyon színvonalas emlékezést tartottunk, jórészt a Vasvári Pál Gimnázium diákjainak közreműködésével, majd megtekintettünk egy filmet Fahidi Éva táncban elbeszélt életéről.

. Még meghirdettük, az évtizedek óta általunk szervezett Költőnk és Kora – József Attila – Műveltségi Vetélkedőnket, megtartottuk az internetes elődöntőt, de a döntőt áprilisban már le kellett fújni. Viszont úgy határoztunk, hogy a legjobb tíz csapatot könyvvásárlási jutalomban részesítjük, ami a visszajelzések alapján jó döntésnek bizonyult.

. Nagy izgalmak közepette, de – mivel nyáron a vírus kicsit alábbhagyott – két kézműves tábort szerveztünk általános iskolásoknak, és helyet biztosítottunk a honvéd hagyományőrző tábornak.

. Elvittük a „Katonaportrék” kiállításunkat több székesfehérvári iskolába és három környékbeli településre, valamint a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezetével közösen elkezdtük – a kiadásra tervezett könyvünkbe – további portrék készítését.

. Januártól márciusig, valamint szeptemberben és októberben megtartottuk a Közéleti Klub, az Európa Klub és a Beszélgetős-est rendezvény sorozatainkat, de – érthető okokból – a szüneteltetés mellett döntöttünk.

. Gyűjtöttünk ruhákat, tanszereket és egyéb adományokat az Igazgyöngy Alapítvány gyermekeinek.

. Ünnepélyes keretek között átadtuk az Aranyember-díjakat Escher Ilonának, dr. Lőrinczy Attilának, valamint a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely vezetőjének, munkatársainak.

. Kiállítást szerveztünk Ecsedi Mari képzőművésznek a Fő utcai helyiségünkben.

. Bujpál Péter tanár úr vezetésével egy kis csapat még októberben bejárta a Sóstó Természetvédelmi Terület egyik útvonalát. Bár az időjárás majdnem közbeszólt, végül is kellemes napsütésben sétáltunk.

. A széleskörű kommunikáció érdekében mi is belekezdtünk a digitális technika tanulásába illetve alkalmazásába, és online szerveztünk, szervezünk programokat.

. A rendkívüli körülmények ugyan megnehezítették, hogy az elmúlt negyedszázadban megszokott gazdag programot valósítsunk meg, de így is hagyományainkhoz méltó, sokszínű évet zártunk.

Köszönet mindenért, amivel ezt a 25 évet közösen tartalmasabbá tudtuk tenni.

Hiszen mindenki, aki ezt a levelet kapja, valamikor, többször vagy folyamatosan kivette a részét a siker kovácsolásából – támogató figyelmével, ötleteivel, önzetlen munkájával, közreműködésével, szponzorálásával, segítségével, időben érkezett figyelmeztetésével, szurkolásával.

Számítunk a folytatásra, és a jövő kölcsönös közös tervezgetésére!

 

Kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánnak a Tarsoly Ifjúságért Egyesület vezetői:

 

Barna Éva, Lőrincz Károlyné, Mikóné Horváth Rita, Pribékné Nényei Annamária, Róka Gyula, Sipos András (elnök), Tóth Tihamérné

 

 

Székesfehérvár, 2020. december


Tovább

2021 Január

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       

Európa Klub Székesfehérvár

Az Európa Klub következő időpontja:

2020. október 6.

Toma Judit

tart előadást

"Csillagászati érdekességek" címmel.

További információ a klub

Facebook oldalán.

Támogatóink

A honlap működését

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

támogatja.

----

A Költőnk és Kora szakmai program megvalósítását a 2020. évben a 

Magyar Művészeti Akadémia

támogatta.

Partnereink

 

 

   
   
   

 

Galéria

Fel