Tarsoly Egyesület

október 11. - Ruff Tamás

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület és az MTA VEAB Politikatudományi Munkabizottsága Közéleti klubja ismét érdekes rendezvényre invitálta az érdeklődőket. „Menni vagy maradni? A magyarországi fiatalok mobilitási szokásai” volt a téma Ruff Tamás szociológus, ifjúságkutató, a Kodolányi János Egyetem oktatója, a SOE PhD hallgatója előadásában.


Az előadó részletesen körüljárta a migráció fogalmát, annak különböző értelmezéseit és a definíció változásait. Megismerhettük az ENSZ, az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa értelmezéseit, továbbá a Fassman-Musil féle migráció besorolást. Ennek alapján az előadó bemutatta a migráció demográfiai szempontjait, motivációit, körülményeit, jogszerűségét, elkülönítette a migrációban résztvevő személyeket iskolai végzettség alapján és a migráció időtartama szerint. Bepillantást nyerhettünk a migrációs statisztika adatforrásaiba, melynek három fő típusát különítette el az előadó, így információkat szerezhettünk az adminisztratív nyilvántartásokból, a határstatisztikákból és a megkérdezéses adatgyűjtés forrásaiból. Erre építve a magyar fiatalok mobilitási szokásai és annak változásai kerültek bemutatásra, melyeknek forrásai a 2016-os és 2020-as magyarországi ifjúságkutatások voltak, s melyekben az előadó is jelentős szerepet vállalt. Ruff Tamás sokoldalú előadása után érdekes beszélgetés, az előadóhoz intézett kérdések zárták a Közéleti Klub 2023. október 11-én megtartott programját.

Lőrinczné Dr. Bencze Edit

2024 Május

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Emlékezés Tóth Lászlóra

„Tíz évvel ezelőtt hunyt el Tóth László A Szabadművelődési Ház korábbi igazgatója”. c. részt

„Ebből az alkalomból barátai, ismerősei, tanítványai emlékműsort szerveztek  2023. szeptember 16-n Vörösmarty Színházban.

A programról videó felvétel készült, mely megtekinthető itt, valamint a facebookon Ambrus Tibor, Lánczky László, Róka Gyula fotói itt

Európa Klub Székesfehérvár

Az Európa Klub következő időpontja:

2023. október 10. (kedd) 16:00

Vendégünk:

Hudoba György 

Téma:

48 nap alatt a Föld körül 

Facebook oldalán.

Támogatóink

A honlap működését

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

támogatja.

Partnereink

 

 

   
   

 

Galéria

Fel