Tarsoly Egyesület

áprils 7. - dr. Szeredi Péter

Az országgyűlési választás után

Dr. Szeredi Péter, történész, a Szociális Demokráciáért igazgatója volt a Közéleti klub előadója most csütörtökön.

Az előadó elmondta, hogy a FIDESZ-KDNP győzelmének és az ellenzéki pártszövetség vereségének több oka volt. Az egyik, hogy nem volt, nem alakult ki kormányváltó hangulat az országban. Ezt az tette lehetővé, hogy a kormány minden nagyobb társadalmi csoportnak adott valamit. A fiataloknak, családosoknak adókedvezményt, a nyugdíjasoknak 13-ik havi nyugdíjat és nyugdíjprémiumot, stb.

Az embereket nem érdekelte a korrupció, nem okozott elemi felháborodást.

Fontos szerepet játszott az emberek döntésben az orosz ukrán háború. Hitelesebbnek tartották a Orbán Viktor által hangoztatott háború vagy béke kérdésében a biztonságot, azaz hogy Magyarországnak ki kell maradi a háborúból.

A választójogi törvény, a közmédia mind a kormányoldal felé lejtett. Az ellenzéki összefogáson belül a Jobbik szavazótáborának jelentős része nem az ellenzéket választotta, hanem vagy a Mi hazánk mozgalmat, vagy a FIDESZ-t vagy nem ment el szavazni.

A FIDESZ hatalmas összeget tudott a választásra fordítani, meg tudott fizetni egy hosszú ideje hatékonyan működő stábot, napra készek voltak, minden megnyilvánulásukat előre megmérték. Az ellenzéki összefogás nem rendelkezett ezzel a háttérrel és pénzzel.

Bár az előválasztás jól indult, nagy tömegeket tudott megmozdítani, de aztán ez az előny elfogyott, a lendület visszaesett.

A jelenlevők között nagy vita alakult ki az ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelölt személyéről. Többen felvetették, hogy amikor kimutathatóvá vált Márky- Zay Péter népszerűségének csökkenése akkor váltani kellett volna januárban. Az előadó erre reagálva elmondta, hogy nem lehetett 800 000 ember véleményét semmibe venni, aki részt vettek a szavazáson.

Megfogalmazódott az az igény, hogy a hogyan továbbról még a későbbiekben beszélni kellene, tovább elemezni a kialakult helyzetet.

 

Sipos András

 

 

 

2024 Június

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       

Emlékezés Tóth Lászlóra

„Tíz évvel ezelőtt hunyt el Tóth László A Szabadművelődési Ház korábbi igazgatója”. c. részt

„Ebből az alkalomból barátai, ismerősei, tanítványai emlékműsort szerveztek  2023. szeptember 16-n Vörösmarty Színházban.

A programról videó felvétel készült, mely megtekinthető itt, valamint a facebookon Ambrus Tibor, Lánczky László, Róka Gyula fotói itt

Európa Klub Székesfehérvár

Az Európa Klub következő időpontja:

2023. október 10. (kedd) 16:00

Vendégünk:

Hudoba György 

Téma:

48 nap alatt a Föld körül 

Facebook oldalán.

Támogatóink

A honlap működését

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

támogatja.

Partnereink

 

 

   
   

 

Galéria

Fel